Reservar

Azafrán de Menorca

El safrà, l'or vermell, és un dels productes que estan agafant força a Menorca. Aquesta preuada espècia és un dels secrets de la nostra illa. Descobreix aquí quines són les seves propietats i descobreix els detalls de la seva floració i la seva recol·lecció de la mà del nostre hotel.

 

 

índex

 

null

 

Què és el safrà?​

En la mitologia Grega, un mortal anomenat Krokos es va enamorar de la nimfa Smilax; per agradar a aquesta, es pintava i perfumava amb safrà. Sense importar la raó, enutjat, el Déu Hermes els va castigar convertint a ella en un arbre teix i a ell en una flor porpra: la flor del Safrà.

El safrà és una espècia derivada dels tres estigmes secs del pistil de la flor de Crocus sativus, una espècie de el gènere Crocus dins la família Iridaceae. El safrà es caracteritza pel seu sabor amarg i el seu especial aroma. Conté un tint de tipus carotenoide anomenat crocina, que dóna al menjar un color groc daurat.

A Espanya s'utilitza com a component indispensable de les paelles, també s'usa en la confecció d'arrossos, carns i mariscs. El safrà té així mateix aplicacions en medicina. El safrà arriba a preus elevats perquè el seu cultiu, recol·lecció i manipulació són molt delicats. Pel seu alt valor econòmic s'ha anomenat or vermell. Es necessiten al voltant d'unes 200.000 flors de safrà per aconseguir un quilogram de safrà pur. El 2010 el preu de l'safrà a Espanya rondava els 3.000 € el quilo i el 2016 5.000 €.

 

null

 

Història i origen​

Existeixen referències del safrà que daten de l'any 2300 a. C. A partir d'aquesta data són variades i diverses les referències sobre el seu ús en ritus i cerimònies religioses, en medicina, en la gastronomia, etc. Apareix en moltes referències al llarg de tota la història i en totes les principals cultures. Per exemple, una definitiva identificació del safrà data del 1700-1600 a. C. en una pintura al palau de Minos a Knossos a Creta.

Segons les investigacions dels egiptòlegs, ja es feia servir molt en l'antic Egipte. En els Cants de Salomó s'esmentava ja el nom de Karkom, com un dels productes més lloats de el regne vegetal. Amb aquesta paraula, procedent potser de l'Índia, està relacionat el nom grec Krokos i el llatí Crocum (Crocus dels poetes).

 

null

 

El safrà menorquí​

El safrà menorquí és, probablement, un dels secrets més ben guardats d'aquesta illa balear, un racó de bellesa incontestable que aconsegueix mantenir, no sense esforç, un cert equilibri entre la riquesa que suposa el turisme i la destrossa que aquest pot arribar a suposar quan es converteix en turisme de masses.

Menorca serà, l'any 2022, Regió Gastronòmica Europea i ho serà, en gran mesura, gràcies a la seva or vermell, el seu safrà, un cultiu ecològic que es manté a l'illa des de, al menys, el S. XII. És al novembre quan floreix la flor del safrà i es manté així durant 25 dies, són els dies en què es recol·lecta.

Actualment 1 gram de safrà (un gram!) Costa 15 €, és clar que la quantitat que necessitem per enriquir els nostres plats és també mínima, especialment si fas servir el millor safrà de l'món, el menorquí.

El safrà menorquí, fortificat per les sals marines que porten els nostres vents, a part de donar un sofisticat sabor als teus plats també proporciona salut i benestar a la teva vida. Sabies de les seves magnífiques propietats? és antioxidant, antidepressiu, anticancerigen, antienvejecedor, protector cardiovascular, digestiu, tonificant del sistema nerviós ...

 

null

 

Les propietats del safrà​

El safrà a part de tenir un gust exquisit i molt peculiar té altres propietats. La contaminació atmosfèrica, el fum de tabac, els herbicides, pesticides i certs greixos són alguns exemples d'elements que generen radicals lliures que ingerim o inhalem. Aquestes substàncies tòxiques danyen les cèl·lules i promouen l'acceleració de l'envelliment. El safrà té un poderós efecte antioxidant que prové de la crocetina, crocina i picrocrocina, que tenen la capacitat de lligar-se als radicals lliures i neutralitzar-los, donant protecció a les cèl·lules i elevant el sistema immunològic. Unes dades curioses són que el safrà té moltíssima més vitamina C que una taronja o que un gram de safrà té mil vegades més betacarotens que una pastanaga. Fins i tot s'estan començant a fabricar medicaments per curar el glaucoma a força de safrà.

A més, apuntin, segons la pàgina web el iSafra, aquest, juntament amb el Ginseng, són les úniques espècies naturals que realment poden millorar la funció sexual humana. En el cas de l'iSafra, espècia derivada de la flor 'Crocus sativus', ha demostrat tenir més propietats, amb efecte complet, fisiològic i psicològic i de manera sostinguda en l'estimulació de l'impuls i el rendiment sexual.

I no només combat l'envelliment i ens pot ajudar en la nostra vida íntima, sinó que també estimula el metabolisme i és un protector cardiovascular. És un anti-depressiu i un tonificant de el sistema nerviós, contenint propietats sedants. Promou les funcions digestives, regula els sucs gàstrics pel que és capaç d'estimular la gana, millorar en cas de digestions pesades i afavoreix l'expulsió de gasos. És també un antiinflamatori natural.

 

La finca Santa Margarita

A la localitat des Mercadal, a la finca Santa Margarita, propietat de Mercedes Montañés Marí, el perit agrícola Omar Zola Antonino, conrea el més pur safrà de Balears. Omar va arribar a Menorca, d'Italià, el 2012. Després d'anys de lluita amb la terra i de llargues investigacions per aconseguir els resultats que volia, va aconseguir el safrà que buscava.

A través d'un procés totalment artesanal, sense additius ni químics, han obtingut iSafra amb Certificació de Primera Categoria atorgat per l'organisme de control autoritzat de Laboratori Chimico Merceologico della Sardegna.

És el primer safrà de Menorca des de fa 300 anys, un producte amb l'interès en donar una solució a problemes econòmics i socials, produïts pel desequilibri que ha suposat la desaparició de la veritable agricultura. Un dels seus principals objectius és tornar l'essència del producte original perquè el gaudim tots com una cosa exclusiu, proper, d'alta qualitat, i, sobretot, saludable.

El safrà de iSafra ha estat conreat, recol·lectat i envasat a l'illa de Menorca; potenciat per la sal dels vents marins. És un producte 100% local, cosa que al nostre establiment ens interessa molt especialment. El compromís amb el producte local és una de les premisses de l'Hotel Rural Morvedra Nou.

Una cosa és conrear simplement safrà, i una altra molt diferent és fer el millor safrà del món, amb un potent color (crocina 260), major gust (picrocrocina 99) i aroma (safranale 31). I això últim és el que, amb paciència i afecte han fet.

 

null

 

Descobreix-ho!​

Et volem convidar a un món que potser és desconegut per a tu: el safrà de Menorca. A la nostra illa el mes de novembre és el mes ideal per experimentar la seva florida com la seva recollida de primera mà, també poder fotografiar-lo. T'oferim la possibilitat de conèixer, de la mà d'Omar Zola, tot el que cal saber sobre el món del safrà.

Visitarem els camps de safrà per conèixer en detall com es dóna la seva floració. Després podràs observar de primera mà com es tallen els tres pistils que seria el safrà pròpiament dit. Per acabar aquesta visita de la manera més completa, podràs tastar aquest safrà en una infusió i diverses elaboracions per degustar-lo en tot el seu potencial.

Coneix-ho a les visites que organitza Farmers&Co Menorca, on podràs reservar directament o demanar més informació, també al 679872848

El nostre compromís​

L'Hotel Rural Morvedra Nou compta amb la marca Reserva de Biosfera de Menorca i és membre de l'Associació d'Ecoturisme d'Espanya (AEE) pel seu compromís amb un turisme sostenible i de qualitat.

Les activitats proposades en el programa tenen com a objectiu donar a conèixer els valors naturals de l'illa (la seva biodiversitat i els diferents ecosistemes), amb l'objectiu que això serveixi per fomentar el respecte i el coneixement sobre la naturalesa i el producte local.

Seguir llegint