Reservar

Banys de bosc

Connectant amb la natura a través dels cinc sentits. Experimentaràs el plaer de desconnectar i relaxar-te

 

 

Índex

 

null

 

Introducció

En una illa Reserva de la Biosfera com és Menorca, i amb una superfície aproximada de 300 metres quadrats de bosc i en una cultura on cada arbre té un significat i una utilitat, la connexió amb la natura és una filosofia de vida. Al Japó són més de dos milions les persones que realitzen "Shinrin Yoku", una pràctica mil·lenària que literalment vol dir «banys de bosc» i que, a dia d'avui, ja s'estén per altres països. Perquè a més d'una filosofia, els beneficis per a la salut han estat constatats científicament i es prescriu des dels sistemes de salut: estimula el sistema immunitari, redueix l'estrès, la pressió sanguínia, augmenta la concentració, millora l'humor, l'autoestima ...

 

nullIsabel Martín (la nostra guia)

 

Què són els banys de bosc?​

És una pràctica contemplativa amb la qual s'estimulen tots els sentits per experimentar els beneficis dels espais naturals i el contacte amb els arbres. No es tracta ni d'una activitat de senderisme ni té l'objectiu de descobrir el bosc com a entorn natural, sinó d'establir una connexió amb ell.

Aquests passejos pel bosc, quan es tracta d'una activitat organitzada, tenen una durada mitjana d'unes dues hores i es recorren uns dos quilòmetres per rutes poc transitades en què es busca la circularitat. També és preferible que el terreny no presenti desnivells, que sigui segur i no massa emboscat, a més de diversitat d'ambients i, molt millor, si en ell hi ha fonts d'aigua. L'ideal per a iniciar-se és fer-ho acompanyat d'un guia acreditat, però després també es poden realitzar de manera individual i per compte propi.

En el nostre Hotel Rural Morvedra Nou, comptem amb la col·laboració d'Isabel Martín, guia formada i amb llarga experiència guiant a persones a través dels entorns naturals menorquins perquè puguin sentir els beneficis i bondats del contacte amb la natura.

Un bany de bosc és una experiència diferent per a cada persona. És una vivència individual on cadascú fa el que sent per connectar, seure al costat d'un arbre, tocar una pedra, acariciar un full, quedar-se quiet i respirar ... Es tracta de sentir-se un mateix, treure el costat més natural i oblidar-se de els problemes, de mòbils i de l'frenètic ritme del dia a dia.

 

null

 

Recomanacions perquè l'experiència sigui inoblidable​

Experimentar un "bany de bosc" és diferent per a cada persona, ningú ho viu de la mateixa manera, però tot i ser una activitat "individual" tenim una sèrie de recomanacions que faran que l'experiència sigui d'allò més agradable. Segurament hi ha moltes més, tantes com persones al món, però creiem que aquestes us podran ajudar i guiar en el vostre contacte directe amb la mare natura:

  • Presenta't a l'espai natural d'una manera que sigui còmoda per a tu, que et diverteixi, que et doni plaer o, d'una manera, que mai faries davant d'una altra persona
  • Busca un lloc per seure al parc o al bosc. Un a què et sigui còmode anar cada dia o, al menys, un parell de cops per setmana.
  • Desperta els teus sentits. Amb els ulls tancats, nota com el teu cos es mou lentament, balancéalo i sent la seva gravetat i acceleració, com entra l'aire en el cos a l'respirar; nota com la natura, el vent, el sol, interactuen amb la teva pell; escolta els sons prestant atenció als més llunyans i també als més propers; fa olor l'aire que estàs respirant i nota quina olor t'atrau dels éssers que hi ha al teu voltant; prova el gust de l'aire dels fruits silvestres i dels fulls; obre els ulls i observa la vida al teu voltant i els seus colors; deixa't portar ...
  • Entra en contacte amb la terra, camina descalç. Amb els teus peus, juga amb l'herba, amb la terra o amb el fang. Camina per sobre de l'tronc d'un arbre.
  • Camina en silenci explorant el bosc. Potser puguis fer un mapa amb els diferents camins, amb diferents elements que estiguin en l'espai.
  • Agraeix a el bosc cada regal que t'ofereixi, de la manera que et sembli més adequada.
  • Escriu un diari en el qual anotar les coses que descobreixis al bosc, les coses que notes al bosc, que sentis al bosc, i com totes elles es reflecteixen en tu.
  • Dibuixa a la natura. Emporta't un bloc de dibuix i uns colors, dibuixa de forma realista o abstracta plantes, animals, paisatges i somnis.
  • Comença la història dels teus passejos. Recull objectes naturals que cridin la teva atenció i porta'ls a casa. Busca un lloc on acomodar-.
  • Crea forma de connectar ...

 

El nostre racó preferit: el bosc de Morvedra Nou

Dins de la pròpia finca i a tan sols 15 minuts de passeig dins la naturalesa, es troba el nostre racó preferit. En ell trobaràs tota la calma i silenci d'un espai suggeridor entre els arbres. Els quals van servir als nostres avantpassats, per a treure la fusta per a fabricar les barreres d'ullastre de la pròpia finca.

En aquest racó especial, on també es poden veure escletxes d'un antic pou i la seva sínia per a treure l'aigua, pots aprofitar per a desconnectar i relaxar-te, per a passejar o per a fer un pícnic privat.

En aquest bosc realitzem les activitats guiades de bany de bosc la durada del qual és d'unes 2-3 hores.

nullBosc de Morvedra Nou nullCamí cap al bosc de Morvedra Nou nullBosc de Morvedra Nou

 

Llocs especials de Menorca per fer "banys de bosc"​

Barranc d’Algendar

Són moltes les alternatives que el nostre territori ofereix per gaudir d'un privilegiat entorn natural, però sense cap dubte, resulta una de les més atractives propostes el emprendre una excursió a través del territori que ocupa el Barranc d'Algendar. Per tan privilegiada extensió, discorren antics senders i camins al costat de l'etern murmuri de l'aigua, on intensos aromes s'entrellacen per inundar l'aire amb seductores fragàncies. S'amaguen sota un espès mantell de vegetació, les restes de cultures llunyanes i civilitzacions perdudes que ens evoquen un passat remot, mentre una atmosfera de velles històries i antigues llegendes ressonen entre els elevats penya-segats pels que avui ens proposem endinsar. Una barreja d'aromes, sensacions i evocacions que despertaran els nostres cinc sentits mentre realitzem l'activitat de "bany de bosc".

El Barranc d'Algendar, part a escassos km. de l'nucli urbà de Ferreries, a la muntanya de Santa Magdalena, seguint en direcció sud fins a Cala Galdana on desemboca el seu rierol. A la primavera podràs gaudir de gran diversitat de flors entre elles les orquídeas.

Visita el nostre blog de flors típiques de Menorca.

 

nullBarranc d'Algendar (Ferreries)

 

Camí Reial

Situat al terme municipal de Ferreries i concretament a l'inici de la carretera de Cala Galdana, es tracta d'una antiga via que creuava Menorca de costat a costat i que es creu que podria tenir els seus orígens en l'època romana. A dia d'avui, un grup de voluntaris s'encarrega de mantenir el camí en bones condicions.

La vegetació en aquesta part de el camí és frondosa i molt viva, ullastres, figueres, mates, murta i de tant en tant travessem zones de cultiu pel barranc de Algendaret. El camí continua uns quilòmetres fins arribar a la coneguda costa de na Salema, que ens puja a el camí asfaltat d'Algendar.

Aquesta zona natural de Menorca és especialment bella a la primavera quan l'illa es troba en plena floració i els nostres sentits estan més desperts que mai per poder gaudir a l'màxim de l'experiència del "bany de bosc".

 

nullCamí Reial (Ferreries)

 

Alzina de S'Alqueria Blanca

Aquesta experiència va proporcionar-nos la satisfacció de poder contemplar i connectar amb un dels arbres més impressionants de l'illa, una grandiosa alzina que es calcula que té una edat aproximada d'entre 600 i 700 anys i que va ser catalogada com a "Arbre Singular" per el Govern Balear l'any 1992. Aquest magnífic exemplar d'alzina es troba dins la finca coneguda com "S'Alqueria Blanca", un dels llocs de Menorca que millor conserva les tradicions i l'estil rural menorquí ", situada al camí d'Ets Alocs, a la zona centre de l'illa. Una vegada en ella, es descendeix per un curt sender, ple de vegetació i de seguida tindrem davant nostre a l'gegantí arbre. La seva contemplació és impressionant, amb un tronc molt gruixut i uns 40 mts. de llarg de branca a branca.

Un cop haguem finalitzat l'experiència del "bany de bosc", res millor que dinar just a costat de l'majestuós arbre, on hi ha una zona condicionada amb cadires i taules de pedra que es fonen perfectament amb l'entorn boscós. En ella podrem aprofitar per descansar i meditar sota l'ombra que proporcionen les enormes branques d'aquest arbre singular.

 

nullL'alzina de s'Alqueria Blanca, declarada "Arbre Singular" pel Govern Balear​

 

Parc Natural de s'Albufera d'és Grau


És la zona nucli de la Reserva de la Biosfera de Menorca. El parc natural més gran de Menorca. Desde ón pots emprendre una excursió molt maca per la zona nord de l'illa.

Al parc trobaràs una gran biodiversitat de flora i fauna de l'illa.

És un dels espai de l'illa més idonis per a l'albirament d'ocells o Birdwatching.​

Seguir llegint