Reservar

Camí de Cavalls

Gaudeix del GR 223: guia de senderisme de la costa sud de Menorca. T'expliquem tots els detalls.

 

 

Índex contingut:

 • Què és el Camí de Cavalls?
 • Breu història del Camí de Cavalls
 • La costa sud
 • Les estacions de l'any
 • Les millors rutes i etapes de la costa sud
  • Etapa 12: Cap d’Artrutx – Cala Turqueta
  • Etapa 13: Cala Turqueta – Cala Galdana
 • Les diferents maneres per a realitzar les rutes
 • Perquè el nostre hotel és un punt clau
 • Els millors llocs per a menjar

 

Què és el Camí de Cavalls?

El Camí de Cavalls és, per a tots els habitants de l'illa, molt més que un simple camí. Va molt més allà de la seva funcionalitat o la seva bellesa. És un símbol, i conseqüentment, enorgulleix als seus habitants.

El Camí de Cavalls, per a aquells que no el coneixen i encara no han gaudit dels seus recorreguts, és un camí rural que recorre tot el perímetre de l'illa de Menorca. Té una longitud d'uns 185 km i, per a la seva major accessibilitat, s'ha dividit en 20 etapes. En la seva majoria de trams és d'una bellesa extraordinària, envoltat de naturalesa, boscos, platges i bells paisatges. Passa per barrancs, paratges rocosos, valls, torrents, aiguamolls i zones de cultiu; connecta antigues talaies o torres de guaita, fars i trinxeres, i condueix a gran part de les cales de l'illa. És, sense cap dubte, la millor manera de descobrir la gran riquesa natural i patrimonial de l'illa.

És, a més, un lloc freqüentat per senderistes i turistes a peu, a cavall o amb bicicleta, que gaudeixen de les magnífiques vistes i de la fauna i la flora de Menorca.

Si t'interessa recórrer el camí en qualsevol mitjà, el més convenient és informar-te prèviament sobre la dificultat del traçat, per això t'oferim una guia que et servirà per a moure't pel GR 223.

 

nullQuadricula amb totes les etapes del Camí de Cavalls

 

Breu història del Camí de Cavalls

Els seus orígens semblen situar-se en temps del rei Jaume II (segle XIII - XIV), qui va ordenar als cavallers mantenir un cavall armat per a la defensa de l'illa. En aquells dies ja existien alguns trams que facilitaven la seva defensa. Més endavant, la construcció de torres de vigilància costanera contra les incursions dels pirates va fer més necessària l'existència d'un camí perimetral que donés la volta a l'illa.

 
 
nullSenyalització del Camí de Cavalls

 

En 1736, durant la primera dominació anglesa, el governador Richard Kane ho va considerar com un “camí reial” i va ordenar mantenir-lo “net i transitable”. Uns anys més tard, en 1758, era el governador francès qui va manar el seu manteniment i eixamplament. En 1780 apareix el primer mapa de l'illa que es coneix que conté el Camí de Cavalls.

 
 
nullSenyalització del Camí de Cavalls
 

Al llarg del segle XX el Camí de Cavalls va sofrir una deterioració notable principalment per la seva falta de manteniment i pel desús d'alguns dels seus trams. El coratge del poble menorquí, canalitzat a través de la Coordinadora per a la defensa del Camí de Cavalls, va aconseguir la reobertura d'aquest important patrimoni ecològic, històric i paisatgístic. No va ser fàcil: des de 1996, les excursions reivindicatives i la pressió popular van obligar els poders polítics a promulgar l'any 2000 la “Llei del Camí de Cavalls”. Posteriorment, el Pla Especial va establir el seu recorregut i va possibilitar els convenis i les expropiacions, ja que travessa 120 finques privades. Des de l'any 2010, després del seu condicionament i marcatge, ja es pot gaudir a peu, amb bicicleta o a cavall.

 

La costa sud

Tot i no ser massa gran, Menorca és una illa de contrasts de paisatges. L'enorme diversitat d'hàbitats i paisatges de Menorca té una complexa i molt variada composició geològica.

El nord està format per un amalgama de terrenys i materials molt antics. El litoral és molt accidentat i abrupte. Els seus colors són més foscos, la seva sorra és més groga i gruixuda, i a vegades els seus colors poden arribar a vermellosos o grisencs.

El sud està format per roques calcàries i arenisques, de colors més clars. És més pla i homogeni que el nord. A diferència d'aquest, el litoral és més rectilini i les seves platges són de sorra blanca i fina envoltades per pinars.

 

nullEtapa 12

 

Les estacions de l'any

Menorca no sols és variada per la seva geografia i pels seus paisatges, també ofereix una nova cara de l'illa en cada estació de l'any, cadascuna amb una personalitat diferent i diferenciada.

La majoria dels visitants coneixen l'illa en ple estiu, quan els seus tons de color tendeixen a l'ocre i l'estació és calorosa. Però tots els visitants que vénen fora de la temporada d'estiu se sorprenen en veure l'exuberant color verd que cobreix l'illa la resta de l'any.

 
 
nullCala Macarelleta
 

Es podria dir que l'illa llueix totes les seves qualitats durant la primavera, quan les temperatures són temperades, la naturalesa ofereix un mantell de colors, olors i sensacions en la seva màxima esplendor.

 

Les millors rutes i etapes de la costa sud

Les dues etapes que tenim més pròximes a l'Hotel Rural Morvedra Nou són les etapes 12 i 13:

 

Etapa 12: Cap d’Artrutx – Cala en Turqueta

Distància: 13,3 km. Dificultat: Fàcil. Temps estimat a peu: 4 hores

Aquesta etapa comença al Cap d’Artrutx, a la platja de Son Xoriguer i recorre la primera part de la costa sud de l'illa. A partir d'aquesta platja abandonem la zona urbanitzada i durant 4 km caminant ens endinsem en la part més verge d'aquesta part de Menorca.

 

nullFar del Cap d’Artrutx

 

Seguint la costa baixa del litoral, per un camí pla i rocós, anirem trobant petites cales fins a arribar a les platges de Son Saura del sud. Però abans és imprescindible fer una parada a Sa Cova des Pardals, la primera parada, situada a tan sols 15 minuts de la platja de Son Xoriguer. Trobarem una caseta blanca a la vora de la penya, just al costat hi ha unes escales esculpides en la roca que baixen cap a la cova. Aquesta va ser utilitzada antigament per pescadors de l'illa, així com per a contraban de tabac, cafè i sabó en temps d'escassetat després de la guerra i durant la dictadura. Es tracta d'un lloc molt especial, un ambient acollidor amb unes vistes espectaculars. Recomanem donar-se un bany si fa calor.

 

nullCova des Pardals (Ciutadella de Menorca)

 

En cas de fer aquest tram en temporada alta, amb temperatures altes, recordem sobretot no fer el camí al migdia, protegir-se el cap amb gorra o capell, aplicar-se crema i hidratar-se sovint.

Una vegada a les platges de Son Saura del sud podrem gaudir d'una frondosa pineda entre la platja i la zona humida. Aquestes platges són un conjunt de dues platges verges separades per una petita punta rocosa, que conformen l'arenal més ampli de la costa sud de Ciutadella. La primera és la platja des Bañul i la segona, la platja de Bellavista. Cura amb el sistema dunar que està darrere d'aquesta última, està protegit.

 

nullPlatja de Bellavista de Son Saura

 

A partir d'aquest punt el paisatge comença a canviar i el Camí de Cavalls entra en la zona boscosa de la part central de la costa sud de Menorca, on començarem a trobar ullastre, pins i alzines, com és el cas de l'entorn de Cala Turqueta. Ens acompanyaran, a partir d'aquí i al llarg dels següents trams, els diferents barrancs que desemboquen a la mar.

Abans d'arribar a Cala Turqueta, però, ens trobarem amb la bella platja de Es Talaier, una petita cala verge i paradisíaca situada a sol 20 minutos de Son Saura.

Durant la ruta podrem observar Sa Talaia d’Artrutx (segle XVII), una torre de vigilància per a prevenir la presència de possibles invasors a la zona.

 
 
nullTram del Camí de Cavalls que portade la platja d'Es Talaier, des de la platja de Bellavista de Son Saura

 

Flora: Durant la major part de la ruta trobarem una vegetació dominada pel matoll amb plantes com el bruc, l’estepa i el romaní. Més endavant, en arribar a la zona de Son Saura abunden les zones d'alzines i ullastres.

Fauna: Amb una mica de sort podrem observar diversos ocells aquàtics en arribar a la zona humida del Prat de Bellavista, abans de Son Saura. És d'un alt valor ecològic.

Serveis: Els únics serveis que trobarem estan al Cap d’Artrutx, a la urbanització durant la temporada turística, per la qual cosa aconsellem portar una petita motxilla amb menjar i aigua abundant. És d'especial interès el Far d’Artrutx, construït en 1858, que gaudeix d'un bar-restaurant. Totes les platges, incloses les verges, té un petit WC.

 

Etapa 13: Cala Turqueta – Cala Galdana

Distància: 6,4 km. Dificultat: Fàcil. Temps estimat a peu: 2 hores 30 minuts

El paisatge d'aquest trànsit del nostre camí GR 223 és paisatgísticament diferent a l'anterior. La part central de l'illa de Menorca presenta com a elements característics els barrancs, que creuen verticalment l'illa, per tant, passarem de l'ambient sec a l'ambient ombrívol i humit que es donen l'interior d'aquests barrancs, resguardant-los del vent.

Aquesta etapa del Camí de Cavalls s'inicia en Cala Turqueta endinsant-nos en la zona boscosa de la platja. Aquesta platja verge és d'una bellesa incalculable i s'ha convertit en una de les principals atraccions de l'illa, així que l'opció d'arribar a peu és una de les millors, ja que al ser una platja petita, el pàrquing a l'estiu, queda ple a primera hora del matí. La seva sorra és blanca i d'aigües transparents i de colors turquesa. Està embolicada de petits penya-segats i d'una pineda que arriba fins a la mateixa sorra.

 
 

nullCala'n Turqueta

 

Aproximadament 1 hora caminant després arribarem a Cala Macarelleta i just després a Cala Macarella. Són, sense dubte, les dues platges més fotografiades i admirades de Menorca. Les dues platges són de sorra blanca i fina, amb aigües transparents, i com a Cala Turqueta, embolicades de petits penya-segats amb pinedes que arriben fins a la sorra. Macarelleta és la germana petita de Macarella, però és com els perfums, que amb els flascons petits, contenen els més belles fragàncies.

 

nullCala Macarelleta, amb les seves aigues turqueses i transparents.

 

Travessant Macarella, just al costat del restaurant Ca na Susi (l'únic bar-restaurant de tota la zona) trobarem unes escales que ens condueixen a la part alta del barranc que conflueix amb el camí que ens portarà a Cala Galdana. A tan sols 45 minuts. Aquesta platja està urbanitzada però és una de les platges més boniques de tota l'illa, només cal mirar fotografies de quan era verge per a adonar-se de la seva bellesa exuberant. És un gran arenal envoltat de pins, amb forma de petxina i protegit per un penya-segat d'altura considerable. Les aigües i la sorra, igual que els seus anteriors, són transparents i blanca. Al seu al voltant proliferen els bars i restaurants amb tota mena de serveis.

 

nullVistes a Macarella

 

Durant aquest últim tram anirem trobant diferents camins indicats que ens portaran a 4 miradors. El primer ofereix una espectacular perspectiva de Macarella.

Tant a Macarella com a Cala Galdana trobarem grups de coves artificials en les parets dels barrancs que donen a la mar. Es tracta de necròpolis de l'època talaiòtica. Aquest tipus de pràctiques funeràries era molt comuna a la Menorca prehistòrica. Entre aquestes dues platges estan, també, les restes d'unes antigues casernes angleses construïdes al segle XVIII, com a destacament militar de vigilància costanera. Com a modificació de la paraula anglesa “barracks” (barraques), ha derivat el topònim actual del lloc, és Bèrecs.

 

nullPlatja de Cala Galdana. Al fons, Santa Galdana.

 

Fauna: A la primavera, en el seu recorregut pels boscos i barrancs, ens acompanyaran el cant del rossinyol o la mallerenga carbonera (primavera) i, amb una mica de sort, el famós cant del cucut.

La tortuga mediterrània és una espècie introduïda. És molt comú en gairebé tota la superfície insular. És particularment abundant en els barrancs del sud, on troba el seu hàbitat òptim. Nomenem aquest animal perquè al nostre hotel, de tant en tant, apareix un d'aquests simpàtics animals.

 
nullUna de les moltes tortugues que apareixen a l'Hotel Rural Morvedra Nou.
 
 

Flora: Destaquen en aquesta zona els barrancs de Cala Turqueta i Macarella, on, a més de la vegetació aquàtica associada als torrents, podem localitzar magnífiques alzines. En el bosc abunden els pins, ullastres i alzines.

La posidònia és una planta marina endèmica del Mediterrani. Com tota planta superior cada any canvia les fulles i una part d'aquestes és dipositada a les platges. Sovint, a Macarella solem trobar aquests sediments. Hem de cuidar i respectar aquesta part de la naturalesa perquè protegeix la costa dels seus processos erosius i permet mantenir la sorra a tota la platja. A més, la posidònia és un bio-indicador de la qualitat de les aigües.

Els pins que trobarem just a la costa, tocant les sorres de les platges són, els anomenats pins blancs. S'agafen al sòl amb facilitat i tenen un ràpid creixement.

Serveis: Cala Turqueta solament té un petit quiosquet en el pàrquing, situat a uns 10 minuts caminant de la platja. En arribar a cala Macarella, com hem esmentat anteriorment, trobarem el bar-restaurant Ca na Susy. I Cala Galdana ofereix tot tipus de serveis, bars, restaurants, etc. Totes les platges, incloses les verges, tenen un petit WC.

 

 

Les diferents maneres per a realitzar les rutes

El Camí de Cavalls es pot realitzar de diferents maneres: a peu, amb bicicleta, corrent, practicant nordic walking, etc… Aquí t'enllacem totes les opcions:

A cavall: Aquí, en aquest enllaç (enllaç), trobaràs informació d'excursions a cavall i tours per la costa sud.

Amb bicicleta: Menorca, i especialment la costa sud, degut al seu fàcil accés, és un lloc idoni per a practicar el cicloturisme i gaudir de l'exuberant naturalesa del nostre Camí de Cavalls. Al nostre hotel disposem de lloguer de bicicletes, podeu consultar a la nostra web.

 
nullTram del Camí de Cavalls fet amb bicicleta
 
 

Els dies 10, 11 i 12 d'octubre s'organitza la BTT de Menorca. Gent de tot el món ve a l'illa a gaudir del Camí de Cavalls i gaudir de les seves rutes. L'equip de BTT ofereix un programa i un reglament a seguir. Si us plau, informeu-vos en el seu web.

A peu: El trekking o senderisme és una manera perfecta per a poder gaudir de la costa sud de Menorca. Recordeu portar bon calçat i roba adequada, ja que el camí és de terra i en algunes ocasions pedregós.

Practicant Nordic Walking: Pots portar els teus pals o nosaltres te'ls deixam.

 

Perquè el nostre hotel és un punt clau

L'hotel Rural Morvedra Nou està situat just en el centre d'aquestes dues agradables etapes. Enmig de tres de les més belles i importants platges de Menorca, Macarella, Macarelleta i Cala Turqueta, a part de les no menys espectaculars platges de Son Saura i Es Talaier.

És de rellevant importància destacar la facilitat amb què es poden realitzar, especialment, aquestes dues etapes del Camí de Cavalls des del nostre preciós enclavament. La facilitat amb què es pot un transportar des del nostre pàrquing als pàrquings dels inicis i finals de les rutes és un factor a recalcar.

Des del nostre hotel, amb autobús a Macarella (únic mitjà de transport per a arribar a aquesta platja en temporada alta) només es triga 10 minuts. El mateix temps per a arribar al pàrquing de Cala Turqueta. 15 minuts és el que es necessita per a plantar-se en el pàrquing de Son Saura. I en 25 minuts s'arriba al Cap d’Artrutx (o Cala’n Bosch) si es vol iniciar la ruta número 12. És a dir, estem just enmig d'aquesta bella part de l'illa.

A més, l'autobús que porta a Macarella té una parada just en el pàrquing del nostre hotel rural, que ho converteix en una cosa extremadament comoda.

 

nullTerrassa i piscina del nostre Hotel Rural Morvedra Nou

 

Oferim, en el nostre bar-restaurant, pícnics complets amb entrepà i fruita per a portar i poder realitzar les rutes sense els maldecaps que pot ocasionar no trobar cap servei en aquestes rutes verges i paradisíaques. També tenim aigua per a portar o el servei d'omplir els seus cantimplores en el cas de no voler generar residus plàstics, cosa que recomanem si es ve a realitzar en aquesta mena de turisme.

 

Els millors llocs per a menjar

Si es prefereix menjar en algun lloc d'aquestes rutes, hi ha molt poca oferta a causa de la gairebé nul·la intervenció de l'ésser humà en tot aquest territori. La nostra millor recomanació, modèstia a part, és el nostre Restaurant Morvedra Nou. A les cases principals del nostre hotel tenim un fantàstic restaurant amb una terrassa exterior amb vistes al camp i al jardí. Gaudiran d'una carta a mig dia que es complementa amb un menú per als nostres hostes a la nit.

La nostra cuina, capitanejada per la nostra xef Romina Castro, és una fusió dels plats més tradicionals i típics de l'illa de Menorca amb la internacionalització de la cuina, amb tocs clàssics i moderns que s’entremesclen.

 

nullRestaurant del nostre Hotel Rural Morvedra Nou

 

A part del nostre restaurant, trobaran un quiosquet just al peu de la platja de Macarella amb un servei de menjar i sopar. La seva cuina és molt menys elaborada però s'agraeix moltíssim la proximitat amb la platja. El bar-restaurant es diu Ca na Susy.

Després d'aquestes dues opcions, solament ens queda la urbanització de Cala Galdana que ofereix tot tipus de serveis. Bars, restaurants, botigues de suvenirs, etc… s'escampen pels seus edificis i construccions.

 
Seguir llegint