Reservar

Camins rurals de Menorca, el Camí de Binipati

Un camí al costat de Morvedra Nou per a passejar i relaxar-te

 

Guia de continguts per a planificar el teu recorregut:

 

null

null

 

Com arribar:

Per a arribar al camí rural sortir del nostre pàrquing cap a la dreta, caminar 350 metres, uns 4 minuts a peu, i a mà esquerra, al costat d'una figuera, trobaràs aquesta camí rural de Ciutadella.

 

L'etapa – el passeig desde MORVEDRA

Trobaràs el camí a 5 escassos minuts caminant des de l'Hotel Rural Morvedra Nou. És un camí rural de Ciutadella sense trànsit de vehicles. Ideal per a passejar sol o amb la teva parella i desconnectar. El recorregut (veure mapa) té una durada de 60 minuts d'anada i 60 minuts de tornada, a peu. És ideal per a fer-te un volt amb bicicleta escurçant els temps del passeig.
 • DIFICULTAT: BAIXA – PRINCIPIANT.
 • DISTÀNCIA: 2.3 km per a anar i 2.3 km per a tornar.
 • TEMPS ESTIMAT A peu: 60 minuts anada + 60 minuts tornada
 • TEMPS ESTIMAT AMB BICICLETA: 30 minuts anada + 30 minuts tornada
Advertiments durant el camí:
 • Tanqueu les barreres al vostre pas quan les trobeu. Són per a controlar el pas d'animals.
 • No hi ha perill de trànsit de vehicles, encara que alguns ciclistes poden transitar una cosa ràpida i sense la deguda precaució.
 • Deixa el camí com el trobis, o fins i tot millor. Porta't qualsevol residu fins a un contenidor adequat.
 • En alguns trams hi ha zones de nidificació d'ocells. Respecta l'entorn sense destorbar la pau i la calma de la fauna i la flora del lloc.
 • Useu calçat adequat.

 

Rutes en bicicleta desde Morvedra

També pots emprar aquest camí per a enllaçar diverses rutes amb bicicleta. Et pot servir per a enllaçar cap a la carretera Em-1, des d'on tens moltes opcions. Si estás hospedad a l'hotel rural Morvedra Nou pots aprofitar el lloguer de bicicletes que t'oferim.

 

L' origen del camí rural

El nostre avi, Juan Enrique, sempre ens va contar que es va obrir el camí rural per a connectar les dues bateries antiaèries de BINIPATI i MORVEDRA NOU. Coneixes aquestes dues bateries? Vols visitar-les?

Les bateries van ser un sistema de l'artilleria costanera construïdes amb motiu de la guerra civil espanyola i que es van mantenir en ús fins fa poques dècades. Durant la guerra va suposar un factor dissuasiu davant els intents d'atac a Menorca, la qual cosa va ser fonamental per a evitar greus conseqüències sobre la població. Un sistema no sols durant la guerra civil, sinó existent fins i tot des del segle XV i que posa de manifest l'extraordinària posició estratègica de l'illa al llarg de la història.

Aquestes dues bateries pròximes a l'hotel, es troben en finques privades i no són visitables. Per desgràcia estan caient en estat de deterioració, encara que estan construïdes, sobretot la part subterrània, amb unes voltes de marés que estan en un estat gairebé perfecte.

 null
 
​​Part exterior de les bateries de Morvedra Nou, on es trobaven els antiaeris.

Part interior amb les bateries de Morvedra Nou, on es guardava la munició, construïda en voltes de marés. La de Morvedra Nou, consta de dues sales. També hi havia una cuina per als soldats, garita per al soldat de torn, cisterna d'aigua, etc.

null

 

Què pots trobar durant el passeig?

La flora que no et pots perdre…

Les fascinants orquídies:

Encara que estem acostumats a veure espècies tropicals, conreades en hivernacles i a la venda en centres de jardineria, les orquídies mediterrànies són plantes silvestres que viuen en el sòl i necessiten de poc substrat per a viure. Ja sigui per desconeixement o per ser de petites dimensions passen bastant desapercebudes a l'ull humà. Però en observar-les i acostar-nos a elles podem observar la seva espectacular bellesa.

Són espècies protegides i no es poden recol·lectar, per la qual cosa recorda, pots admirar-les i fotografiar-les però deixa-les tal com estan.

La temporada de la floració comença amb la primera espècie, del gènere Ophrys, en els mesos de novembre o desembre, i culmina amb el màxim nombre d'espècies en flor al març i abril.

Com per a totes les espècies, la principal amenaça és l'activitat humana. Moltes es troben fora de perill en petits buits entre la vegetació, però altres en les cunetes dels camins poden ser destruïdes per herbicides o pel pas humà.

No obstant això, queden molts espais verges que atreuen a visitants de tota Europa i Amèrica, que vénen en cerca d'aquesta espectacular flor. Són visitants de primavera i tardor. Pots trobar-les en una gran varietat. Aquí et posem dos exemples de les quals pots trobar passejant pel Camí de Binipati.

 

null

Figuera:

Just a l'entrada del camí de Binipati, a 5 minuts a peu de Morvedra Nou, trobaràs una única figuera que t'indicarà que has arribat al camí. És un arbre molt conegut a Menorca pels seus fruits comestibles. Es poden trobar en forma salvatge, com és aquest cas, o conreats en els predis. Són de fulla caduca.

Durant el mes d'agost podem recol·lectar les seves figues (en menorquí “figues de cristià”), molt benvolguts tant per a menjar com una fruita, com per a assecar i poder menjar-los durant tot l'any. I sobretot per a fer “figat”, una espècie de melmelada típica de l'illa arrelada en la nostra tradició. La gent, veïns, amics, es reunien per a fer-la conjuntament en grans olles. A l'ésser de cocció molt lenta perquè no es pegui o cremi, requereix d'estar removent constantment, per la qual cosa al voltant de la seva preparació es muntaven petites trobades festives.

 

Llegueix més al nostre blog de Flors típiques de Menorca.

 

Serveis en el camí:

En el camí de Binipati no trobaràs cap servei, probablement no et trobes amb ningú. Porta't aigua per als dies de calor. Si tens pensat explorar cap a altres camins rurals tens diferents opcions:

 • Nosaltres et podem preparar un pícnic per a portar amb el que tu triïs del nostre restaurant Morvedra Nou.
 • Pots arribar fins a Ciutadella, on tens multitud d'opcions, des de cafeteries, bars, restaurants i supermercats.
 • Si t'atreveixes, són molts més quilòmetres, també pots arribar a alguna urbanització, com les més pròximes Sa Caleta i Santadría, on podràs trobar algun quiosquet per a menjar.

 

Conecta amb altres punts d'interés per fer senderisme:

Pots connectar pel camí de la Trinitat i Camí Vell fins a arribar a Sa Naveta D’és Tudons. La distància a la sortida del camí rural de Binipati és de 2,6 km, a uns 31 minuts a peu.

Quan surtis de la sendera de Binipati, ja en la zona asfaltada, presa el camí cap a la dreta pel Camí de la Trinitat. Després gira a l'esquerra cap al camí rural d’és Tudons/*Camí Vell i després a la dreta cap a Camí d’és Tudons. Et recomanem descarregar-te la ruta en el GPS abans de sortir. Pot ser que no tinguis cobertura amb el mòbil i els camins pot ser que no estiguin ben indicats.

 

 

Seguir llegint