Reservar

Flors típiques de Menorca

Per a poder connectar amb la naturalesa, primer farem un petit recorregut per algunes de les plantes de Menorca. Ens endinsarem en la vegetació menorquina per a conèixer millor l'illa

 

Introducció

El primer que cal tenir en compte quan parlem de les espècies vegetals de Menorca, és que estem parlant de plantes que han estat aïllades d'altres espècies similars durant mil·lennis, pel simple fet de viure en una illa, la qual cosa les ha fet evolucionar d'una manera diferent.

Per adaptar-se al clima particular de la costa nord menorquina, sec i sotmès al vent de tramuntana, algunes plantes presenten fulles d'una menor grandària a l'habitual o fins i tot les han transformat en espines. I d'altra banda, en les zones humides de l'interior predominen els boscos baixos on creixen gran varietat de plantes i arbustos, i on actualment viuen fins a 124 espècies vegetals endèmiques que no podràs trobar en un altre lloc del món.

 

nullAlzina de Menorca

 

Tipus de vegetació menorquina

A Menorca podem distingir tres tipus de vegetació arbòria: les pinedes; que ocupen grans extensions en el centre de l'illa i que en el sud arriben fins a la mateixa riba de la mar; els alzinars, presents en la part central i en alguns barrancs del sud; i les comunitats d'oliveres silvestres o ullastres, que apareixen en sòls poc profunds i secs.

nullPí de Menorca

nullUllastre menorquí

Entre les plantes submergides en les zones humides destaquen les salicornias i els joncs. Prop de la mar, també en terrenys humits, existeixen dos tipus de tamariscos.

nullSalicòrnia de Menorca

nullJonc de Menorca

En la sorra de les dunes apareixen el lliri blanc de mar (Pancratium maritimum), el barró (Ammophila arenaria) i el card de platja (Eringium maritimum). En segona línia creixen petits arbres com la savina.​

nullLliri blanc de Menorca

nullCard de la mar menorquín

Una particularitat del litoral de Menorca és la presència d'una espècie arbustiva adaptada al vent i a la salinitat i que forma coixinets espinosos, els aquí anomenats «socarrells» (Launaea cervicornis). N'hi ha de diferents espècies perfectament adaptades a les condicions ambientals adverses i que donen recer a altres plantes petites i fràgils. Les seves flors són petites però d'un intens color groc.

null​Socarrell, característic del litoral menorquí

​A la primavera l'illa és una explosió de colors quan els camps es vesteixen de vermelles roselles (Papaver rhoeas), i les vores dels camins s'omplen de grocs cuernecillos de mar (Lotus creticus). En aquesta època és fàcil trobar, en prats o boscos clars, alguna de les vint-i-quatre classes d'orquídies que existeixen a l'illa, entre les quals destaca la bella herba de l'abella (Ophrys balearica), una espècie endèmica de Balears.

nullRoselles a la primavera​

nullOrquídies “abella” durant la primavera a Menorca​

I no podem acabar aquest repàs a la flora de Menorca sense esmentar una planta que molts confonen amb una alga, però que en realitat es tracta d'una planta terrestre que s'ha adaptat al fons marí, i creix per tot el litoral menorquí. Parlem de la posidònia, una espècie exclusiva del mediterrani i la principal causant de l'estupenda qualitat i claredat de les nostres aigües, oxigenant-la i servint d'hàbitat per a l'àmplia biodiversitat que habita en ella.

nullposidònia

 

Et recomanem llegir el nostre post de Cala Macarella on xerram de la flora i la fauna.

Seguir llegint