Reservar

Menorca Starlight

Morvedra Nou allotjament Starlight

Menorca s'ha convertit en Reserva Starlight per la seva baixa contaminació lumínica i és, per tant, un dels punts del planeta on es pot observar amb més claredat el cel estrellat. Segueix aquest post per a descobrir els nostres packs de sopars romàntics sota les estrelles

 

Indexi:

 

nullFoto Ramón Silvela

 

Què és l'astreturisme?

L'astreturisme o turisme astronòmic és un tipus de turisme orientat a satisfer els interessos dels astrònoms i afeccionats a l'astronomia. Però que ningú s'espanti, també pot ser definit com l'afició a visitar llocs propicis per a l'observació astronòmica, i Menorca ho és.

Arran de la intensificació de les zones amb alta contaminació lumínica que sofreix el nostre planeta degut a l'augment de l'ús de l'il·luminat artificial, la Fundació Starlight ha marcat els punts del planeta on millor es pot observar el cel nocturn i gaudir de la contemplació d'estrelles com a patrimoni associat a l'astronomia.

nullFoto Ramón Silvela

 

Què és un allotjament Starlight?

Morvedra Nou és un allotjament amb un certificat de qualitat relacionat amb el cel nocturn atorgat per la Fundació Starlight. En la Declaració del qual de la Palma, en Defensa del cel nocturn i el Dret a les Estrelles, acredita la qualitat alojativa i que compta amb el recurs natural del cel fosc.

Es compromet a vetllar per la qualitat del cel nocturn i disposa de mitjans per a l'observació astronòmica senzilla i facilitar les possibles observacions de les nits clares.

nullSegell Allotjament Starlight Morvedra Nou

 

Què significa pertànyer al territori certificat Starlight?​

Ser Reserva Starlight implica un compromís per a protegir el cel nocturn i eliminar la contaminació lumínica. En aquest sentit, l'any passat va ser aprovat el Reglament de Protecció del Cel Nocturn a Menorca, que aposta per una il·luminació eficient i sostenible amb l'entorn de l'illa.

Com tot amant de l'astreturisme sap, un cel adequat per a l'observació d'estrelles no és tan fàcil de trobar com pogués semblar. Portant el concepte diversos passos més enllà, es troben les anomenades Destinacions Turístiques Starlight, llocs visitables, que gaudeixen d'excel·lents qualitats per a la contemplació dels cels estrellats i que, en estar protegits de la contaminació lumínica, són especialment aptes per a desenvolupar activitats turístiques basades en aquest recurs natural. La fèrtil illa de Menorca (Illes Balears) ha estat l'últim territori a superar totes les proves i ser mereixedor d'aquest certificat atorgat per la Fundació Starlight.

 

nullFoto Ramón Silvela

 

Menorca, seu de la II Trobada Starlight de Astreturisme

Menorca va ser la seu de la II Trobada Starlight d'Astreturisme, un dels esdeveniments més importants a nivell internacional sobre el sector del turisme d'estrelles. L'illa de Menorca va ser l'encarregada d'acollir aquest especial esdeveniment.

La II Trobada Starlight d'Astreturisme a Menorca va comptar, a més d'amb tota mena d'agents i organismes relacionats amb el turisme astronòmic, amb la participació aquells territoris certificats com a destinació turística Starlight, és a dir, el cel de la qual ha estat qualificat com especialment apte per a gaudir de la màgia de la nit fosca i que s'han compromès amb la protecció d'aquest patrimoni natural.

Després de valorar totes les candidatures presentades i sent una decisió difícil, donada la gran qualitat de tots els territoris aspirants, explica en un comunicat l'organització, finalment la Fundació Starlight va decidir triar a Menorca per a acollir aquest esdeveniment, que va tenir lloc del 28 al 30 de novembre de 2019.

Comptar amb la doble certificació (Destinació Turística Starlight i Reserva Starlight), així com les nombroses facilitats ofertes de cara a l'organització logística de la Trobada Starlight d'Astreturisme va afavorir aquesta decisió que va permetre abaratir al màxim la quota d'inscripció i garantir l'èxit de convocatòria en un lloc excepcional.

L'illa de Menorca, afable i diversa, és la més septentrional de les Illes Balears. Aquesta Reserva de la Biosfera és un autèntic oasi situat al Mediterrani, que sedueix per la seva harmonia i diversitat, a més de la possibilitat de contemplar un cel quallat d'estrelles, en el qual la Via Làctia apareix a simple vista.

En paraules d'Antonia Varela, directora de la Fundació Starlight: “Esperem que en aquesta segona edició es continuï avançant en la recerca de respostes als múltiples reptes als quals s'enfronta l'astreturisme, així com en la defensa del cel nocturn i la difusió del coneixement astronòmic i confiem que aquesta cita serveixi de punt de trobada per a tots els que formen part de la família Starlight”.

 

nullFoto Ramón Silvela

 

Menorca, reserva Starlight (molt més que sol i platja)​

Menorca ha obtingut també el reconeixement com a Reserva Starlight, un espai natural protegit compromès amb la defensa del cel fosc. I és que l'illa integra tot el seu territori dins d'una Reserva de la Biosfera, distintiu atorgat fa 25 anys en reconeixement per fer compatible la vida amb la conservació d'un patrimoni i medi natural únics. L'illa més oriental i septentrional de les Balears sorprèn per la gran riquesa i varietat del seu entorn, que combina excepcionals paratges marítims amb un paisatge rural tradicional i ple d'història.

Les diferents auditories realitzades al firmament de Menorca constaten zones de l'illa de màxima foscor, on l'observació de les estrelles és excepcional, com és el cas de Macarella-Son Saura, Cavalleria-Cala El Pilar, Punta Nati, Cala Galdana, Sant Tomàs, l'Albufera de S'Grau i la muntanya de Monte Toro, que són les zones de màxima foscor o zona nucli de la Reserva Starlight.

Però les Destinacions Turístiques Starlight no sols han d'acreditar la qualitat del seu cel nocturn i els mitjans de protecció, sinó també adequar les infraestructures i activitats relacionades amb l'oferta turística i la seva integració amb la naturalesa.

En l'àmplia oferta de Menorca s'inclouen les rutes d'observació d'estrelles pel Camí de Cavalls, un camí històric reconvertit en GR que envolta tota l'illa; aprendre sobre l'antiga interpretació del cel visitant els monuments prehistòrics de la cultura talayótica; o combinar l'observació del cel amb recorreguts nàutics i esports d'aventura.

 

nullFoto Ramón Silvela

 

Morvedra Nou, allotjament Starlight a l'enclavament perfecte​

Els Parcs Estel·lars són llocs situats en zones lligades en general a municipis que protegeixen el seu cel nocturn i que permeten desenvolupar en ells activitats d'observació, didàctiques, culturals o lúdiques, relacionades a esdeveniments astronòmics (pas de cometes, eclipsis de lluna i sol, alineació de planetes, pluges d'estrelles, etc). Habitualment són els astrònoms aficionats els qui dirigeixen aquestes activitats. En el nostre cas, a l'Hotel Rural Morvedra Nou, ha estat una iniciativa pròpia la que ens ha portat a contactar amb una especialista en l'observació del cel nocturn.

Aquests enclavaments són “miradors oberts al firmament”, impulsats per administracions, organismes o entitats privades, amb la finalitat de promoure entre la població interessada, l'afició per la contemplació del cel i els sabers astronòmics.

El nostre hotel es troba en la zona que més gaudeix d'una falta de contaminació lumínica de la part oest de l'illa. Tant és així que just al nostre hotel, el Consell Insular de Menorca ha instal·lat un mesurador de llum per a mesurar la quantitat de foscor del cel nocturn. El resultat és, sens dubte, més que destacable, ja que, per a posar un exemple, es pot observar la via làctia a simple vista.

Sigueix llegint les Experiències Starlight de Morvedra Nou

nullMapa Fundació Turisme Menorca

nullFoto Ramón Silvela, allotjament Morvedra Nou

 

Els nostres sopars temàtics

En aquest afany per ampliar el nostre coneixement general, i per aquest constant degoteig de curiositat que ens desperta qualsevol cosa, hem volgut aprofitar aquest patrimoni estrellat que hem heretat de l'univers. La nostra finestra a aquest cel està just damunt dels nostres caps, ha estat sempre allí, només ens falta apagar les llums, baixar el teló i gaudir-lo.

Nosaltres, els illencs, hem tingut la sort d'haver gaudit d'aquesta meravella tota la vida. De sempre recordem aquestes excursions nocturnes amb els amics a les platges de Menorca per a gaudir de la companyia, de la naturalesa i del cel nocturn. Ara, al nostre hotel, hem volgut compartir amb els nostres visitants aquest experiència tan especial que satisfà la nostra ànima. Així com ens encongeix la magnitud del cosmos, inunda de pau els nostres diminuts esperits. És just aquest punt, aquest instant que se'ns queda gravat en el més profund de nosaltres, en què ens sentim connectats amb la naturalesa, així com amb la immensitat de tot el que existeix. És, sens dubte, una experiència, i no pot ser d'una altra forma. Només l'experiència de romandre quiet i latent, observant el cel satisfet d'estrelles, és quan pots connectar amb la immensitat, amb el teu interior i és, llavors, quan la teva pell s'estarrufa.

Per això, per aquest motiu, volem compartir amb vosaltres aquesta experiència, aquesta experiència que ens connecta amb els nostres avantpassats, ja que no existeix res més antic que aixecar el cap per a mirar el cel.

Contacta amb nosaltres per a informar-te dels nostres sopars especials i et donarem tots els detalls. Organitzem un sopar molt especial durant els dies de les Llàgrimes de Sant Llorenç. A més, durant tot l'estiu organitzem experiències romàntiques sota les estrelles, amb sopars especials, sempre que no hi hagi lluna plena que dificulti la percepció del cel i les seves estrelles.

 

nullFoto Ramón Silvela

 

Les llàgrimes de Sant Llorenç

Les perseidas, popularment conegudes com les llàgrimes de Sant Llorenç, són una prolífica pluja de meteors anual durant el mes d'agost. El 10 d'agost se celebra el santoral de Sant Lorenzo i és justament durant aquests dies quan les perseidas són més freqüents. De fet, és entre els dies 10 i 13 d'aquest mes quan la taxa d'albiraments és més gran, i es poden percebre aquetes perseidas amb moltíssima freqüència.

Si bé les percebem com a estrelles fugaces, es tracta de partícules de pols de la grandària aproximada d'un gra de sorra que deixa el cometa Swift-Tuttle en la seva òrbita al voltant del sol.​ L'efecte lluminós es produeix quan aquests granits travessen l'atmosfera terrestre, atretes pel nostre planeta, i es volatilitzen. Ho fan a uns 210.000 quilòmetres per hora.

Les perseidas prenen el seu nom de la constel·lació de Perseo, ja que per perspectiva, aparenten provenir de la direcció d'aquesta constel·lació, encara que no tenen cap connexió real amb ella.

Com hem dit, en l'enclavament on es troba el nostre hotel es gaudeix d'una de les millors situacions de Menorca a causa de la baixa contaminació lumínica. Venir a sopar amb nosaltres amb un menjar fet expressament per a l'ocasió i després venir amb nosaltres a contemplar les perseidas amb les explicacions de la nostra fabulosa guia és, sens dubte, un luxe. Els esperem!

 

Aplicacions per mòbil

A la pàgina de National Geographic trobessin una mostra d'11 aplicacions mòbil per a conèixer més sobre les estrelles i l'observació del nostre cel.

Aquesta altra aplicació és per a ús de fotògrafs professionals, però cal destacar que els inventors d'aquesta eina han estat uns menorquins i que la seva fama ha donat la volta al món. Aquí trobaran més informació.

En aquesta altra pàgina web podran veure en temps real com és la qualitat de la foscor que hi ha al nostre hotel, perquè, com ja vam dir, hi ha instal·lat en el nostre establiment un fotòmetre.

Totes les fotografies que apareixen en aquest post són del fotògraf menorquí, i amic de l'hotel, Ramón Silvela. Aquí podran visitar el seu perfil de instagram.

L'astrofotografia a Menorca

L'astrofotografia és una passió ben arrelada a Menorca, hi ha molts aficionats i professionals, ja que en pocs quilòmetres pots situar-te en un bon lloc on capturar impressionants fotografies de la Via Làctia o simplement d'un fabulós cel estrellat. Consulta el nostre post sobre Astrofotografia.

Per a saber més et recomanem veure aquest vídeo de Menorca Starlight

Seguir llegint