Reservar

Ornitologia en Menorca

Hi ha mil maneres de gaudir de les teves vacances. Sabem que Menorca és un lloc perfecte per al sol i platja. Però, que més amaga aquest meravellós paradís? Us convidem a endinsar-vos en el món de l'observació d'ocells.

 

 

Índex de contingut:

 • Això és i no és per a professionals
 • Menorca, un lloc perfecte per a l'observació d'ocells
 • Els millors llocs per a gaudir de l'ornitologia a Menorca
  • Parc Natural de s’Albufera des Grau
   • Espècies d'ocells més comuns segons l'època de l'any
  • Bassa de Morella i Cap de Favàritx
   • Espècies d'ocells més comuns segons l'època de l'any
  • Son Bou
   • Especies d'ocells més comuns segons l'època de l'any
  • Llacuna de Lluriac
   • Espècies d'ocells més comuns segons l'època de l'any
  • Addaia
   • Espècies d'ocells més comuns segons l'època de l'any
 • Serveis i on menjar
 • On dormir

 

 

Això és i no és per a professionals

Hola a tots de nou, aquí estem una altra vegada per a explicar-vos les coses més interessants que podem fer i trobar a Menorca per a poder gaudir les vostres vacances de moltes maneres diferents. Sabem perfectament que Menorca és una illa perfecta per a prendre el sol i anar a la platja, però moltes vegades desconeixem l'amplíssim ventall d'activitats que conviuen en aquest petit paradís.

Avui us volem explicar on, com i quan podeu gaudir de l'albirament de les diferents espècies d'ocells que conviuen a Menorca. Aquesta preten ser una guia que puguin utilitzar els més experts i els més entusiastes ornitòlegs i observadors d'aquests meravellosos animals, però no us espanteu tots els altres. Us advertim que es pot gaudir moltíssim d'aquesta activitat sense la pretensió de voler ser un professional.

Amb això, us volem fer entendre que no solament es pot gaudir de l'observació dels preciosos ocells que conviuen en el nostre ecosistema, sinó que també es pot gaudir de la gran varietat de paisatges i llocs que ens ofereix l'illa. “Anar a observar ocells” pot ser l'excusa perfecta per a anar a fer una passejada per s’Albufera des Grau i gaudir d'un extraordinari paisatge.

Per tant, us reptem a tots, amants dels ocells, però sobretot als quals no teniu contacte amb aquest món, a descobrir les seves meravelles. Continueu llegint…

 

Menorca, un lloc perfecte per a l'observació d'ocells

Una mica més de 300 espècies recalen a Balears cada any per a prendre's un descans i seguir el seu camí. L'Arxipèlag balear es troba en la ruta migratòria d'Europa Occidental, convertint-se, durant la primavera i la tardor, en un estupend escenari per a l'observació d'ocells.

A Menorca trobem una bona varietat d'hàbitats en un espai bastant reduït: boscos, platges, mar, aiguamolls, penya-segats marins, barrancs, pastures o salines conformen un variat hàbitat que permet l'observació d'un bon nombre d'espècies diferents sense llargs desplaçaments. L'activitat agrícola poc intensificada ha conservat un paisatge en mosaic de petits camps, emmarcats per marges i parets de pedra seca, que proporciona un hàbitat ideal per a multitud de petits ocells que ens acompanyaran sempre en qualsevol passeig que puguem fer per l'illa, en qualsevol època de l'any.

 

null

 

L'illa compta amb zones com el Parc Natural de s'Albufera des Grau, la llacuna de Morella, Cap de Favàritx, les Salines d’Addaia, el port de Maó i el torrent de Sant Joan, Son Saura del Nord, Salines de la Concepció, Salines Velles de Fornells i la badia de Fornells, Lluriac, És Prat i Tirant, Son Saura del Sud, Torrent de Cala Galdana o Son Bou. Dins d'aquesta llista trobem diferents tipus de zones humides: albuferes, basses, prats (canyissars), salines, ports i torrents que suposen un lloc privilegiat per a l'observació d'ocells.

 
 
nullAlbufera des Grau
 
 

El conjunt d'aquestes localitats representen les zones humides més grans i importants de l'illa. A continuació farem una breu descripció de les zones més importants detallant les espècies que poden albirar-se.

Així doncs, a Menorca, no serà difícil observar grans rapinyaires com el milà real o l'àguila pescadora, ocells marins com les gavines i baldrigues, voltors com l'aufrany, estepàries com el torlit, la cogullada fosca o el trobat, aus aquàtiques com els ànecs o els cabussons i una gran quantitat d'ocells d'àmbit rural com poden ser capsigranys, rossinyols, tórtores, bitxacs i un llarg etcètera.

 

Els millors llocs per a gaudir de l'ornitologia a Menorca

Hem nomenat molts llocs on poder gaudir de l'observació de tota la varietat d'ocells que es poden albirar a Menorca, però, a continuació explicarem més detalladament els següents. Així i tot, la intenció no és la de desfavorir els altres llocs, sinó d'ampliar informació.

 

Parc natural Albufera des Grau

El Parc Natural de s’Albufera des Grau compta amb més de 5.000 hectàrees on habita una gran diversitat d'espècies animals i vegetals. Aquest espai protegit se situa en la part nord-est de l'illa, i en ella podem trobar una llacuna de 2km de longitud, àmplies zones del litoral marítim, un illot i nombroses finques en les quals es practiquen activitats agràries tradicionals.

 
 
nullMapa del Parc Natural de s’Albufera des Grau
 
 

El Parc Natural de s’Albufera des Grau té la distinció de ser l'albufera més important de Menorca, i una de les primordials de les Illes Balears. Menorca té l'honor de ser Reserva de la Biosfera, distinció concedida per la UNESCO l'any 1993 per la diversitat ambiental i paisatgística de l'illa, i l'Albufera des Grau és, sens dubte, el nucli ecològic pel qual Menorca va rebre aquest reconeixement.

Allà habiten ocells com el corb de mar, la garsa o l'àguila peixatera que podràs albirar des dels punts habilitats del parc. Tot un exponent de reserva natural per l'incalculable valor de la seva flora i la seva fauna.

 

Espècies d'ocells més comuns segons l'època de l'any:

Hivern

Cabussó collnegre, corb marí gros, martinet blanc, oca vulgar, ànec xiulador, ànec cuallarg, ànec cullerot, xarxet comú, morell de cap roig, morell de plomall, arpella vulgar, fredeluga, gamba verda, xivitona, xivita, becadell comú, gavina vulgar, blauet, colltort, grasset de muntanya, cuereta torrentera, cotxa blava, cotxa fumada i repicatalons.

 
 
nullAbellarol (Merops Apiaster)
 
 

Estiu

Martinet de nit, cames llargues, corriol petit, tórtora, enganyapastors, trobat, rossinyol, boscarla de canyar, papamosques gris i capsigrany.

Tot l’any

Cabussó emplomallat, cabusset, esplugabous, martinet blanc, bernat pescaire, ànec coll verd, ànec griset, xibec, águila pescadora, milà reial, aufrany, falcó pelegrí, águila calçada, perdiu roja, rascló, polla d’aigua, fotja vulgar, polla blava, gavià argentat, puput, rossinyol bord, trist, tallareta cuallarga i tallarol capnegre.

 
 
nullRopit (erithacus rubecula)

 

Passos migratoris de primavera i tardor

Martinet ros, martinet de nit, agró roig, xarrasclet, esparver cendrós, arpella pàl·lida, grua, bec d’alena, territ becllarg, territ variant, territ menut, batallaire, becut, tètol cuanegre, gamba roja vulgar, gamba roja pintada, valona, siseta, fumarel carablanc, abellerol, oreneta vulgar, oreneta cuablanca, oreneta de ribera, bitxac rogenc, còlit gris, mosquiter de passa i mastegatatxes.

La major part de les aus hivernants i estivals també es poden vure durant els passos migratoris primavera i/o tardor.

 

Bassa de Morella i Cap de Favàritx

Aquesta ruta es troba dins del parc natural de s’Albufera des Grau i és una excursió per un dels paisatges més característics i millor conservats de Menorca, amb un gran valor ecològic. Comença poc abans d'arribar al Cap de Favàritx i tot el recorregut està ben indicat ja que forma part d'una de les etapes del Camí de Cavalls.

 

nullCap de Favàritx

 

La ruta transcorre per un camí ample i pedregós on serà fàcil veure ocells com el tallarol capnegre o el passerell comú. Després de Cala Presili el camí continua fins a la part més alta de l'arenal de Morella Nou o Cala Tortuga, punt amb millors vistes per a observar ocells aquàtics com a fotges i diverses espècies de d’ànecs, a la bassa de Morella. Al Clos des Síndic, la petita bassa temporal que trobem abans del Far de Faváritx, és habitual observar corriol petit i l'elegant merla blava.

 

Espècies d’aus més comuns segons l’època de l’any:

Hivern

Baldriga mediterránea, mascarell, corb marí gros, martinet blanc, bernat pecaire, ànec griset, ànec cullerot, xarxet comú, morell de cap roig, arpella vulgar, gamba verda, xivitona, xatrac becllarg, blauet, cuereta blanca, pardal de bardissa, pit-roig, cotxa fumada, griva cerdana, tord ala-roig, tord comú, mosquiter comú.

 
 
nullÁguila calzada (hieraaetus pennatus)
 
 

Estiu

Baldriga cendrosa, bladriga mediterránea, corriol petit, gavina corsa, enganyapastors, trobat, rossinyol, capsigrany.

Tot l’any

Cabusset, corb marí emplomallat, àneccollverd, aufrany, águila calçada, xoriguer comú, falcó peregrí, perdiu roja, polla d’aigua, rascló, fotja, corriol camanegre, gavià argentat, puput, merla blava, merla, rossinyol bord, tallareta cuallarga, tallarol capnegre, corb, verdum, cadernera, passerell comú, cruixidell.

Passos migratoris de primavera i tardor

Esparver cendrós, arpella pàl·lida, cames llargues, corriol gros, remena-rocs, territ tresdits, territ variant, territ menut, falciot negre, abellerol, oreneta vulgar, oreneta cuablanca, còlit gris, mosquiter de passa.

La major part de les aus hivernants i estivals també es poden veure durant els passos migratoris de primavera i/o tardor.

 

Son Bou

La zona humida del Prat de Son Bou representa el canyissar més important de l'illa, oferint protecció, aliment o lloc de cria per a una gran varietat d'espècies d'ocells, principalment les d'àmbit palustre com poden ser el balquer, la boscarla mostatxuda, la buscarla de canyar o la polla blava, amb el seu espectacular plomatge blau.

 

nullSon Bou

 

Es tracta d'una zona humida d'un centenar d'hectàrees, separada de la mar per un sistema dunar disposat de manera paral·lela a la costa. Les seves aigües són dolces i arriben dels diferents torrents que baixen pels barrancs adjacents.

Entre les espècies més representatives trobareu els boscarles, destacant la boscarla mostatxuda, que té aquí el seu millor lloc de cria a Menorca. Altres espècies com la polla blava, el balquer, el trist o l'abellerol també presenten poblacions importants. És durant els passos migratoris quan veureu un major nombre d'espècies, destacant entre altres les ardeids, les limícoles, els rapinyaires i un grapat de petits ocells típics d'ambients aquàtics.

 

Espècies d’aus més característiques de cada época de l’any:

Espècies hivernants

Ànec cullerot, xarxet comú, ànec xiulador, morell de cap roig, corb marí gros, martinet blanc, bernat pescaire, arpella vulgar, polla pintada, fredeluga, becadell comú, becadell sord, xivita, xivitona, blauet, colltort, roquerol, alosa vulgar, titella, cuereta blanca, cuereta torrentera, pardal de bardissa, pit-roig, cotxa fumada, cotxa blava, tord comú, mosquiter comú, teixidor, estornell vulgar, repicatalons.

Espècies estivals

Corriol petit, gavina corsa, tórtora, cucut, enganyapastors, abellerol, trobat, rossinyol, boscarla de canyar, balquier, papamosques gris, capsigrany.

 

nullBusqueret Roig (Sylvia undata)

 

Espècies sedentàries (tot l’any)

Ànec griset, ànec collverd, cabusset, esplugabous, águila pescadora, aufrany, águila calçada, milà reial, xoriguer comú, falcó pelegrí, rascló, polla d’aigua, polla blava, fotja vulgar, gavià argentat, colom roquer, tudó, xot, puput, bitxac comú, merla blava, merla, rosinyol bord, trist, boscarla mostatxuda, tallarol capnegre, tallarol de casquet, mallerenga carbonera, corb, pardal comú, verdum, cadernera, passerell comú.

 

 

nullPuput (Upupa epops)

 

Espècies migradores

Martinet ros, martinet menut, martinet de nit, agró roig, capó reial, rascletó, rasclet, cames llargues, territ tresdits, territ becllarg, territ menut, batallaire, tètol cuanegre, becut, fumarel carablanc, falciot negre, oreneta vulgar, oreneta cuablanca, oreneta de ribera, cuereta groga, cotxa cua-roja, bitxac rogenc, còlit gris, boscaler pintat gros, boscarla dels joncs, bosqueta vulgar, bosqueta icterina, tallarol de garriga, tallareta vulgar, tallarol gros, mosquiter de passa, mastegatatxes.

La major part de les aus hivernants i estivals també esp oden veure durant els passos migratoris primavera i/o tardor.

 

Llacuna de Lluriac

Les llacunes de Lluriac és la segona zona d'hivernada més important de Menorca per a un gran nombre d'ocells aquàtics. Ànecs com el xarxet comú o el cullerot, ardeids o limícoles com el fredeluga o la becadell comú troben aquí el seu lloc ideal durant els mesos més freds. A la primavera es converteix en un lloc de descans i alimentació per a un variat nombre d'espècies migrants com el martinet ros, l’agró roig, el cames-llargues o el batallaire entre molts altres.

 

nullCorriol pit-roig (Charadrius morinellus)

 

Un petit passeig pels seus voltants ens garanteix l'observació d'un bon nombre d'ocells aquàtics i agrícoles. És destacable també la presència d'ocells rapaços, principalment d'àguila calçada o de petits ocells sedentaris com el bitxac comú, el rossinyol bord, el trist o el cruixidell.

 

Ocells més comuns segons l'època de l'any:

Espècies hivernants

Oca vulgar, ànec cullerot, xarxet comú, ànec xiulador, morell de cap roig, corb marí gros, martinet blanc, bernat pescaire, aligot comú, arpella vulgar, fredeluga, daurada grossa, becadell comú, becadell sord, gamba verda, xivita, xicitona, blauet, alosa vulgar, grasset de muntanya, titella, cuereta blanca, cuereta torrentera, pardal de bardissa, pit-roig, cotxa fumada, tord comú, reietó, mosquiter comú, estornell vulgar, pinsà comú.

Espècies estivals

Tórtora, enganyapastors, abellerol, oreneta vulgar, trobat, rossinyol, boscarla de canyar, capsigrany.

 
 
nullMilà Reial (Milvus milvus)
 
 

Espècies sedentàries (tot l’any)

Ànec griset, ànec collverd, xibec, guatlla, cabusset, esplugabous, aufrany, águila calçada, milà reial, xoriguer comú, falcó pelegrí, rascló, polla d’aigua, polla blava, fotja vulgar, gavià argentat, colom roquer, tudó, òliba, xot, puput, bitxac comú, merla, rossinyol bord, trist, tallarol capnegre, tallarol de casquet, mallerenga carbonera, corb, pardal comú, verdum, cadernera, passerell comú, cruixidell.

Espècies migradores

Xarrasclet, martinet ros, bitó, martinet de nit, agró roig, falcó cama-roig, cames-llargues, corriol petit, corriol gros, territ tresdits, territ becllarg, territ menut, batallaire, tètol cuanegre, becut, fumarel carablanc, falciot negre, oreneta cuablanca, cuereta groga, cotxa cua-roja, bitxac rogenc, còlit gris, boscarla dels joncs, bosqueta vulgar, tallarol de garriga, tallareta vulgar, tallarol gros, mosquiter de passa.

La major part de les aus hivernants i estivals també es poden vure durant els passos migratoris de primavera i/o tardor.

 

Addaia

Les salines d’Addaia es troben dins dels límits del Parc natural de s’Albufera des Grau i són la millor zona de Menorca per a l'observació d'espècies lligades a ambients salins.

 

nullPort d’Addaia

 

Les limícoles són els ocells més característics, especialment durant els passos migratoris de primavera i tardor, quan podem observar la pràctica totalitat d'espècies presents a l'illa com el cames-llarges o diferents espècies de corriol, gambes i territs. A l'hivern podrem observar una gran varietat d’anàtides, corbs marins, fotges, ardeids o flamencs. Algunes espècies aquàtiques, com per exemple el cames-llargues i l’ànec blanc troben aquí el seu únic lloc de cria de Menorca, fet que es comença a veure compromès a causa de la gran afluència d'usuaris del Camí de Cavalls.

L'entorn d'aquesta ruta ens ofereix una riquesa destacable d'hàbitats i paisatges diferents. Abans d'arribar a les salines, la pista que ens condueix a elles transita per terres de cultiu i pastura on destaquen unes formacions rocoses on convé estar atents a la presència d'un bon nombre d'ocells rupícoles i rapinyaires com poden ser la merla blava, milà reial, l’aufrany, el falcó pelegrí, el corb o l’àguila calçada. Més endavant de les salines està la culata del port d’Addaia, zona d'aigües molt poc profundes freqüentada pels agrons, on és possible veure pescar l'àguila pescadora.

 

nullMiloca (Neophron percnopterus)

 

Serveis i on menjar

Sabem que aquest tipus d'activitat, per als amants de l'ornitologia, és tranquil·la i necessita de llargs moments d'espera abans d'arribar al moment cim de poder veure aquell ocell en el moment just i en el lloc adequat. Sabem, per tant, que no sempre va bé desplaçar-se de la zona natural per a poder menjar alguna cosa, per això, a l'Hotel Rural Morvedra Nou oferim un pícnic per a senderistes o amants de la naturalesa que podem adaptar a les necessitats de cadascun.

Així i tot, us aconsellarem alguns llocs per a menjar:

 

Albufera des Grau: Aquest preciós lloc està just al costat de la platja des Grau, que té una petita i agradable urbanització. Així que si us ve de gust també podeu donar-vos un bany en la seva preciosa platja. És un petit nucli de pescadors que s'ha convertit en una zona d'estiueig i que gaudeix d'una extensa platja. Recomanem Ca Bernat des Grau on podreu menjar bon menjar tradicional, o Ca l’avi Bernadet, amb una cuina familiar i amigable.

Bassa de Morella o Cap de Favàritx: La Llacuna de Morella està en la mateixa Albufera des Grau, així que les opcions per a poder menjar alguna cosa són les mateixes que hem esmentat anteriorment. En el Cap de Favàritx, en canvi, no tenim res relativament a prop. L'opció més pròxima és tornar a Es Grau o anar al port de Maó, on trobareu la més variada selecció de restaurant i bars, amb tota mena d’estils de cuina.

Son Bou: La platja de Son Bou és la platja més llarga de Menorca, medeix 3 km de longitud d’arena blanca i fina. No falten els serveis, en la part de l’arena més pròxima a la urbanització abunden els quiosquets. I a la urbanització hi ha supermercats, bars i restaurants, farmàcies i un centre comercial.

Cal destacar, també, que a Son Bou es troba el poblat talaiòtic més gran de Menorca i un dels més importants de les illes Balears, la Torre d’en Galmés. Per això, és un opció ideal per a complementar la nostra visita ornitològica. Trobarem el camí indicat en la carretera que uneix Son Bou amb Alaior.

Llacuna de Lluriac: Aquesta llacuna està a camí entre la platja de Cala Tirant i Cala Cavalleria. Si es vol anar a menjar alguna cosa les millors opcions són: tornar a Cala Tirant, que és una petita urbanització aferrada a la platja o tornar fins a Fornells.

Addaia: Les salines d’Addaia es troben dins dels límits del Parc Natural de s’Albufera des Grau, però estan just al costat de l’urbanització del Port d’Addaia, així que en aquesta urbanització trobareu tot tipus de serveis i restaurants.

 

nullVistes de les cases i el jardí de l'Hotel Rural Morvedra Nou

 

On dormir

Al nostre Hotel Rural Morvedra Nou estem totalment familiaritzats amb totes aquelles persones amants de la naturalesa. Tenim una llarga trajectòria d'acolliment de grups la passió dels quals és el seu vincle amb tot allò relacionat amb el gaudir d’allò natural. Per tant, sobretot en els mesos de primavera i tardor, alberguem diferents grups o parelles amb aquesta finalitat. En aquest sentit, tenim un horari adaptat a les exigències d'aquesta mena d'activitats. Tenim un menú per al sopar, amb plats de cuina tradicional menorquina, per a agafar forces per a la pròxima tanda d'excursions. A part, també tenim la nostra carta elaborada pel nostre xef. Els nostres esmorzars ofereixen tot tipus d'aliments per a afrontar l'apassionant dia que els espera, i els nostres cambrers tindran preparat el seu pícnic just a l'hora que els diguin.

 

A gaudir!

 
Seguir llegint