Reservar

Primers en el compromís amb la Marca Reserva de la Biosfera

Menorca es va convertir al 1993 en Reserva de la Biosfera. Ara, l'Hotel Rural Morvedra Nou es converteix en el primer establiment de Menorca a comprometre's i aconseguir la marca

 

 

En aquest post podràs descobrir:

 • Què significa ser Reserva de Biosfera?
 • Per què Menorca és Reserva de la Biosfera des de 1993?
 • Què significa per a Menorca ser Reserva de Biosfera?
 • El que suposa la marca Reserva de Biosfera
 • Hotel Rural Morvedra Nou amb la Reserva de Biosfera
 • Què significa per al nostre hotel?
 • Els nostres valors, les nostres responsabilitats i el nostre compromís

 

Què significa ser una Reserva de Biosfera?

null

 

Les Reserves de la Biosfera són territoris l'objectiu dels quals és harmonitzar la conservació de la diversitat biològica, cultural, social i el desenvolupament econòmic a través de la relació de les persones amb la naturalesa.

Les Reserves s'estableixen sobre les zones ecològicament representatives o de valor únic (en ambients terrestres, costaners i marins) en les quals la integració de la població humana estigui en equilibri amb les seves activitats i en la conservació del mitjà.

Són, també, llocs d'experimentació i d'estudi del desenvolupament sostenible. Han de complir tres funcions bàsiques:

 1. Conservació de la biodiversitat i dels ecosistemes que contenen.
 2. Desenvolupament de les poblacions locals.
 3. Funció logística de suport a la recerca, a la formació i a la comunicació.
 

Per què Menorca és Reserva de la Biosfera des de 1993?

null

 

La principal característica del medi natural de Menorca és la diversitat ambiental existent. Malgrat la seva reduïda extensió, el clima i la diversitat geològica de l'illa dóna cabuda a una gran diversitat: l'illa ofereix la possibilitat de trobar una representació de gairebé tots els hàbitats propis del Mediterrani, destacant la vegetació forestal, els barrancs, les coves, les zones humides, els sistemes de dunes, el litoral rocós i els illots.

Destaca també l'existència d'un 6% d'espècies vegetals endèmiques, algunes d'elles exclusives de Menorca.

A part de la seva biodiversitat, el patrimoni cultural i el seu paisatge són aspectes essencials per a obtenir la distinció de Reserva de la Biosfera. La mà de l'home és perceptible en gairebé tots els racons de l'illa, l'extens reticle de murs de pedra seca ha dominat el camp menorquí. És també remarcable la riquesa del seu patrimoni cultural arquitectònic i arqueològic, del qual destaquen les restes prehistòriques de les cultures pretalaiòtica i talaiòtica.

Menorca ha desenvolupat una cultura basada en l'aprofitament dels seus recursos naturals, que han tingut, conseqüentment, el seu reflex en el territori.

 

nullSerapia Nurica (autòctona de Menorca)

 

Què significa per a Menorca ser Reserva de la Biosfera?

nullRupit

 

En 1971 la UNESCO (enllaç a la página de la reserva de la biosfera de la unesco) : va començar el MaB (Programa sobre l'Home i la Biosfera) que tenia com a objectiu conciliar l'explotació humana i l'ús dels recursos naturals esbossant el concepte de desenvolupament sostenible. Com a part d'aquest projecte se seleccionarien llocs geogràfics representatius dels diferents hàbitats del planeta. Aquests llocs es coneixen com a Reserves de la Biosfera. Actualment hi ha 669 reserves en més de 120 països (2018).

La UNESCO va declarar l'illa de Menorca com a Reserva de la Biosfera el 8 d'octubre de 1993. Reconeixia així l'alt grau de compatibilitat aconseguida entre la conservació del patrimoni natural i cultural i el desenvolupament econòmic i social de la seva població. En altres paraules, els menorquins havíem aconseguit mantenir i cuidar la nostra illa al marge de les grans explotacions amb interessos de creixement econòmic. Això ha fet, a dia d'avui, que els seus paisatges mediterranis tradicionals siguin d'una qualitat excepcional.

Desafortunadament aquestes reserves no estan cobertes ni protegides per cap tractat internacional.

A partir d'aquí sabem quin és el nostre llegat, però és el nostre deure protegir-lo i cuidar-lo perquè les generacions futures puguin continuar gaudint-lo. Sabem d'on venim i hem de traçar el camí de cap a on anem. Nosaltres, els menorquins, hem de mantenir viva aquesta llum i fer-la créixer encara més. Aquests són els nostres pilars i hem de mantenir-los ferms.

 

El que suposa la marca Reserva de la Biosfera

nullCala Pregonda

 

La marca Reserva de la Biosfera és un distintiu de sostenibilitat que posa en valor els productors i serveis de l'illa que desenvolupen la seva activitat seguint uns criteris de producció del mitjà que els envolta, la identitat i la cultura menorquines.

Els productes, serveis i empreses distingides per la marca es reconeixen per portar aquest segell:

null

El que significa que aquests productes i serveis reconeguts s'adhereixen a criteris específics de sostenibilitat mediambiental, social i cultural.
La declaració d'un territori com a Reserva de la Biosfera és un reconeixement mundial. Tenir aquest segell significa que els productes i serveis són elaborats o duts a terme en un territori protegit i reconegut internacionalment com a Reserva Mundial de la Biosfera. La marca és una garantia que aquests productes i serveis es comprometen amb polítiques d'acord amb els valors mediambientals i de sostenibilitat. Per tant, el segell Menorca Reserva de la Biosfera és un motiu d'orgull per a mostrar-nos al món i reivindicar la nostra riquesa natural i cultural en un marc de sostenibilitat territorial.

 

Hotel Rural Morvedra Nou amb la Reserva de la Biosfera

nullJardí de l'Hotel Rural Morvedra Nou

 

Des de l'Hotel Rural Morvedra Nou sempre hem mantingut el nostre compromís, any rere any, amb el medi ambient, amb el territori i amb l'illa. En el nostre afany de cuidar als nostres visitants sempre s'ha inclòs, i no tant en segon pla sinó més aviat com un repte, l'incloure tots els valors que defensen la sostenibilitat i la riquesa natural.
Entenem i creiem profundament que Menorca no es manté sola. Menorca és un tresor i ha de protegir-se. És el nostre deure cuidar la nostra illa, el nostre territori, les nostres platges, la nostra cultura i la nostra gent. Volem unes platges netes per als nostres visitants, un paisatge meravellós i bell, però sabem que perque això suceeixi i es mantingui al llarg dels anys hem de protegir l'hàbitat de la nostra flora i la nostra fauna. És el nostre deure.

 

Què significa per al nostre hotel rural?

nullParada de producte local en la Plaça de la Llibertat, coneguda com la plaça del mercat o plaça del peix

 

Per tots aquests motius, és per a nosaltres un autèntic luxe i un autèntic plaer anunciar que som el primer hotel que aconsegueix la Marca Menorca Reserva de la Biosfera de tota l'illa. Ens fa sentir tan orgullosos. Realment ens ensenya que tot aquest camí recorregut, tots els nostres somnis i les nostres preocupacions donen, finalment, un fruit que podem recollir.

A partir d'aquí és un compromís: el compromís de seguir aquest camí que comencem a caminar fa ja anys. I mirar cap endavant, cap a la sostenibilitat cuidant de la nostra illa, que és la nostra llar.

 

Els nostres valors, la nostra responsabilitat i el nostre compromís.

Aquests són els nostres valors, a l'Hotel Rural Morvedra Nou creiem en la sostenibilitat de l'ésser humà d'acord amb la naturalesa, creiem en els valors ètics i morals que ens porten a preocupar-nos pel nostre entorn. Creiem que hem de col·laborar els uns amb els altres, potenciar el producte local i ecològic perquè aquest és el camí per a salvaguardar la gent de Menorca i protegir el nostre mitjà, la nostra terra.

Aquesta és la nostra responsabilitat com a empresa que ofereix els seus serveis, és allò que representa aquest segell que sense tot aquest contingut, al qual li donem forma les persones dia a dia, no serveix per a res. Aquí està el segell, aquí està la marca, nosaltres l'omplim amb els nostres valors.

 

Aquests són alguns dels criteris i accions de millora de la sostenibilitat en la gestió del nostre hotel rural:

 • Reducció i reciclatge de residus, inclosos els orgànics. Donem tot el menjar que sobra a un pagés que alimenta als seus porcs amb aquests residus. D'aquesta forma, no solament reciclem, si no que a més col·laborem amb els productors locals i cream xarxes de col·laboració.
 • Jardí amb plantes autòctones per a reduir el consum d'aigua. Des de que vam obrim l'hotel, l’any 1998, vam decidir implementar una metodologia per a reduir l'impacte en el consum d’aigua del nostre establiment.
 • Control energètic:
  • Targetes de control de la llum de les habitacions del nostre hotel.
  • Sistema de portes obertes per a l'aire condicionat.
  • Il·luminació led i de baix consum en tot l'hotel
 • Sistema de reducció de la despesa d'aigua en totes les nostres aixetes.
 • Maquinària amb certificat energètic
 • Reducció de productes nocius per al medi ambient i implementació de productes de neteja ecològics.
 • Consum de producte local
 • Col·laboració amb els productors locals per a donar a conèixer el seu treball i, així, crear xarxa col·laborativa que afavoreix la nostra illa.
 

Recomenam aquests videos sobre la Reserva de la Biosfera:

 

 

 

 

 

Seguir llegint